gototopgototop
ponedeljak, 17. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Portugal – susret Mrkića i Portaša
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Mrkić u poseti Portugalu_4Ministar spoljnih poslova Portugala Paolo Portaš istakao je danas, posle razgovora sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem u Lisabonu, da je njegova zemlja bila jedna od najglasnijih pristalica Srbije, još kada se razgovaralo o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU i da želi da je vidi u tom bloku zemalja što je moguće pre.
"Rekao sam u Beogradu i ponovio u Briselu da nema Evrope bez Balkana, da nema Balkana bez Srbije. Tako da pristupanje Srbije jeste strateško, takođe definiše viziju Evrope i Evropi je potrebna Srbija", izjavio je Portaš, istakavši da je Portugal ponosan što je pozitivno doprineo statusu kandidata Srbije.
Naglasivši da je Portugal veliki prijatelj, Portaš je izrazio nadu da će što pre videti Srbiju u EU.
Šef portugalske diplomatije pozdravio je dijalog Beograda i Prištine i dodao da je to dokaz da su diplomatija, pregovori najbolji put da se reše problemi.
"To je takođe znak Briselu da Srbija koristi diplomatiju da postigne kompromis, jer svi pregovori jesu kompromis između obeju strana. Vesti o sporazumu postignutom 19. aprila su vrlo dobre, pozitivne vesti", dodao je Portaš.
Ministar Mrkić je rekao da izjava Portaša svedoči o kakvom se prijateljstvu između naše dve zemlje radi, objasnivši da su u razgovoru razmatrane sve teme od zajedničkog interesa.
"Najviše smo se međusobno informisali o tome kakve su mogućnosti da Evropski savet donese pozitivnu odluku u pogledu datuma i sve te vesti koje smo razmenili ohrabrujuće su i sad je bitno da u narednih deset dana u našim aktivnostima podstaknemo sve ono što je već konstatovano od strane EU, a to je da je ova sadašnja vlada učinila nešto što je bilo praktično ne neočekivano, nego se smatralo nemogućim pre godinu dana", rekao je Mrkić.
On je dodao da je vlada to uspela da uradi, da je mnogim svojim potezima dokazala da je čvrsta u svojim opredeljenjima i da je odgovorna u izvršavanju onog što preuzme napominjući da je to naišlo na opštu podršku.
"Danas smo se ovde sa našim prijateljima iz Portugala dogovorili kako ćemo narednih deset dana da radimo, da se međusobno informišemo koordinišemo kako bi tog 28. dobili odluku koju mi smatramo da zaslužujemo", kazao je Mrkić, objasnivši da su te procene zasnovane na činjenicima, na onome što može čuti u razgovorima sa kolegama.
On je najavio da će u narednim danima, posle Lisabona, imati još seriju razgovora sa ministrima inostranih poslova srpskih partnera u Evropskoj uniji. U razgovorima dvojice ministara čulo se da je Vlada Srbije za poslednjih godinu dana sa mnogo volje, na opipljiv način, pokazala želju da uđe u Evropsku uniju i da je spremna da ispuni ono što obećava.
Mrkić je, zahvaljujući na podršci kolege Portaša, naglasio da je ova nedelja veoma važna za Srbiju uoči Saveta EU 28. juna i da ono što sluša ovih dana od kolega ministara spoljnih poslova, pa i ono što je danas čuo od ministra Portaša, daje razlog za nadu da ćemo dobiti pozitivnu ocenu i samim tim i datum.
"Datum je bitan zato što mi želimo brzu i tačnu implementaciju (briselskog) sporazuma", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da bi datum to podstakao.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Portugala Paolo Portaš sa svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem
 
Ključne reči: Portugalija Ivan Mrkić