gototopgototop
četvrtak, 30. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predavanje Ljubice Vasić, pomoćnice ministra spoljnih poslova R.Srbije na „Vudro Vilson centru“ - “Izazovi R.Srbije na putu evropskih integracija“
+ larger fontnormal font- Smaller font
ljubica amerikaU organizaciji „Vudro Vilson centra", PMSP Lj.Vasić održala je predavanje na temu, "Izazovi R.Srbije na putu evropskih integracija". Dž. Lampi, viši istraživač na „Vudro Vilson centru" moderirao je predavanje.
PMSP Vasić je naglasila da je Vlada Srbije uvrstila članstvo u EU, kao jedan od najvažnijih nacionalnih prioriteta. Stoga je Vlada odlučna da radi na implementaciji EU standarda u kontekstu dostizanja Kopenhagenških kriterijuma. Dodala da je Vlada R.Srbije postigla značajne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i reformi pravosuđa. PMSP podvukla da je eventualna odluka EU (28.6.2013.) o dodeljivanju datuma R.Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora, veoma bitna za R.Srbiju. Vasić naglasila da međunarodna zajednica podržava R.Srbiju na putu evropskih integracija, što je više puta potvrđeno i tokom njenog tekućeg boravka u SAD. Ona je podsetila da je nova Vlada R.Srbije preduzela niz aktivnosti kako bi objasnila što širem krugu građana koje su prednosti evropskih integracija, što je rezultiralo povećanjem podrške članstvu u EU. U tom kontekstu, Vlada je predočila građanima Srbije da je dostizanje standarda EU bitno za stabilnost i jačanje institucija države. Vasić je dodala da su vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ali i prava žena, važni elementi evropskih integracija. Vasić je upoznala prisutne sa činjenicom da Vlada R.Srbije putem različitih programa obrazovanja i obuke o EU, koje pohađaju zaposleni u državnoj upravi, nastoji da ojača institucionalne kapacitete neophodne za uspešno sprovođenje neophodnih reformi.
Lj.Vasić je naglasila i da je državni vrh Srbije pokazao volju, energiju i zrelost da se uhvati u koštac sa problemima koji duže vreme nisu rešavani, pri čemu je pitanje dijaloga sa KiM sigurno jedan od najvažnijih. Jedan od značajnih koraka nove Vlade jeste i podizanje nivoa dijaloga na viši nivo i aktivno učešće predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, što je u velikoj meri doprinelo postizanju sporazuma. Ona je dodala da je Vučić uložio veliki napor da sporazum Beograd-Priština objasni kako liderima tako i Srbima sa severa KiM kao i da je sa njima ostvaren otvoren i iskren dijalog po svim pitanjima.
Vasić je dodala da je vlada u velikoj meri unapredila regionalnu saradnju sa susednim državama, čemu su veoma doprinele posete najviših državnih zvaničnika Srbije Hrvatskoj, BiH, Rumuniji i Bugarskoj.
Vasić je zaključila da je Srbija izuzetno važna država sa centralnim mestom u regionu Jugoistočnoj Evropi , tako da bi odluka EU o dodeljivanju datuma za početak pregovora i uključivanje Srbije u EU, u velikoj meri doprineli regionalnoj stabilnosti.
Ključne reči: SAD Katarina Lalić-Smajević