gototopgototop
уторак, 14. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Иван Мркић у посети Румунији
+ larger fontnormal font- Smaller font
МркићМинистар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је данас да Србија и Румунија немају отворених питања у билатералним односима и да званични Букурешт недвосмислено подржава Србију на њеном путу ка ЕУ.
"Став Румуније ће бити недвосмислен да Србија треба да постане чланица ЕУ и да крајем јуна треба да добије датум за отпочињање преговора о чланству", рекао је Мркић после састанка са шефом румунске дипломатије Титусом Корлацеаном. 
Мркић је подсетио да је Румунија једна од оних земаља која је подржавала Србију када је реч о непризнавању независности Косова. Румунија је једна од пет чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену косовску независност.
"Ми смо изразили захваланост због таквог става, а посебно изражавамо поштовање за то што Румунија стоји чврсто иза тога да Србија треба да добије датум за отпочињање преговара са ЕУ", истакао је Мркић.
Корлацеан је раније на заједничкој конферецнији за новинаре са Мркићем рекао да Румунија подржава да Србији у јуну буде одређен јасан датум за почетак преговора.
"Данас сигурно могу рећи да ће Србија постати чланица ЕУ, али пут који треба да прође је веoма сложен и са пуно препрека", рекао је он и додао да је предложио да Румунија Србији стави на располагање сву експертизу по питању придруживања.
Министар Мркић је на конференцији за штампу рекао и да је желео да обавести румунске пријатеље о процесу дијалога Београда и Приштине.
"И наишао сам на разумевање у свим нашим објашњењима", рекао је Мркић.
Корлацеан је додао да је Румунија, заједно са европским партнерима, поздравила цео процес, храброст и политичку вољу да се постигне један такав споразум.
"Према општем мишљењу у Европи овај споразум отвара пут за тежње Србије да брже приступи ЕУ", рекао је румунски министар.
Мркић је нагласио да је са Корлацеаном прошао све тачке дневног реда које се тичу билатералних односа и да су заједнички констатовали да две државе практично немају отворених питања и да сарађују посебно у економској сфери.
Мркић је подсетио да две земље 130 година имају дипломатске односе, да су у историји увек биле савезници и пријатељи, а да данас теже истим политичким будућностима.
"Наши односи су такви да имају најбољу могућу перспективу", рекао је он.
Подсетивши да је у Београду већ био румунски премијер Виктор Понта, шеф српске дипломатије је најавио да ће за две недеље у посету Румунији доћи спрски премијер Ивица Дачић.
"Имамо пуно планова и пројеката који су већ у току и које планирамо да обистинимо у блиској будућности, а у том смислу је веома битан састанак Мешовите комисије за економску сарадњу у јуну у Београду", рекао је он.
Мркић је додао да ће Србија и Румунија у пуној мери сарађивати и у оквиру Дунавске стратегије и најавио да ће поново доћи у Букурешт у октобру.
Румунски министар је подсетио да је Србија на економском плану на Западном Балкану главни трговински партнер његове земље.
Како је рекао, на данашњем састанку било је речи и о новим транснационалним пројеткима у оквиру подунавског региона.
Једна од тема биле су и националне мањине.
"Корлацеан је потпуно у праву када каже да су националне мањине које ми имамо мост сарадње и пријатељства које карактерише наше две земље", рекао је српски шеф дипломатије.
Он је истакао да Србија предузима све што је у њеној моћи да све националне мањине које у њој живе уживају сва права и слободе и да ће наставити са мерама које релаксирају и снаже њихов положај.
"Договарали смо се како да унапредимо њихова права и слободе. Наша влада је већ спровела неке мере и намерава да настави тим путем", закључио је Мркић.
Корлацеан је рекао да се Румунија по питању националних мањина узда у европске стандарде.
"По том питању у Србији треба примењивати Копенхашке критеријуме. Према тим критеријумима приступ образовању и верским службама представља основно право које треба да се поштује у једној држави", рекао је он и захвалио се Мркићу на ангажовању да се та права испоштују и када се ради о Румунима из источне Србије.
Током данашње посете министар Мркић састао се и са председником Доњег дома румунског парламента Велеријем Згонеом.
Кључне речи: Румунија Иван Мркић