gototopgototop
уторак, 07. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Хавани обележено 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Кубе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Поводом прославе јубиларних 70 година од успостављања дипломатских односа са Кубом Амбасада Републике Србије у Хавани организовала је Централну Манифестацију кoја се одржава у периоду од 7. -15. маја 2013. године.
Тим поводом отворена је kонференција на тему „Значај билатералних односа Србије и Кубе" на којој су учестовали амбасадор Исабел Алленде Карам, ректор Института, Амбасадор Р.Србије на Куби Марина Перовић Петровић, амбасадор др. Јуан Санцхез Монрое, професор Института и бивши Амбасадор Кубе у Р.Србији, као и проф. др. Слободан Пајовиц, професор и координатор Департмана за студије ЛА и Кариба Универзитета Мегатренд у Београду.

Излагањем амбасадора Марине Перовић Петровић обухваћена је ретроспектива билатералних односа две земље, озваничених отварањем посланства Краљевине Југославије у Хавани, 1943. године -датума који је једини историјски документован и који се рачуна као датум успостављања дипломатских односа. Указано да се до данас пријатељски односи две земље одвијају са циљем њиховог продубљивања, уз заједнчку тежњу за стварањем бољег, праведнијег и хуманијег друштва и света. Сарадња на билатералном плану одражава се кроз реализацију бројних посета на високом нивоу и интензивираним политичким дијалогом, потписаним споразумима у домену економије, здравства, научне и културне сарадње.
Наведено да Србија и Куба деле позитивна искуства и у изградњи хуманијег друштва са свим елементима друштвеног благостања, од свеопште еманципације, веће и присутније улоге жена, до доступног образовања и здравства. Негује се и размена студената, уз додељивање стипендија и јачање стручне и друге сарадње у свим областима.
Потврда да односи иду узлазном линијом, манифестована и позивом који је упућен председнику Томиславу Николићу и МСП Ивану Мркићу да посете Кубу ове године, као и министру здравља и председнику Парламента.

За време манифестације, биће уприличен разноврстан културни програм,између осталог Смотра савременог српског филма коју је приредила Амбасада Републике Србије у сарадњи са Министарством спољних послова, Министарством иностраних послова Кубе и Филмским центром Србије, као и Кубанским Центром за филм.
Кључне речи: Куба Србија