gototopgototop
уторак, 16. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Виљнус: Потписан споразум о сарадњи у области евроинеграција између влада Републике Србије и Републике Литваније
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, потписао је у Виљнусу, са литванским колегом Линусом Линкевичијусом, споразум о сарадњи у области евроинтеграција.

У споразуму је наведено да ће две земље даље јачати међусобну сарадњу између државних органа и институција, кроз редовне консултације, у циљу пружања помоћи Републици Србији на њеном европском путу разменом искустава и знања у вези са реализацијом политике Европске уније, укључујући и председавање Републике Литваније Саветом Европске уније у другој половини 2013. године.
Та сарадња би, између осталог, обухватила:
  1. програме обуке и семинаре за државне службенике државних институција Републике Србије;
  2. стручну помоћ у циљу развоја институционалне инфраструктуре у јавном сектору;
  3. посете у циљу обуке;
  4. размену стручњака.
Поменуте области сарадње биће усмерене на питања од значаја за процес интеграција Републике Србије у Европску унију. Србија и Литванија ће размотрити могућност финансирања активности предвиђених овим меморандумом користећи механизме институционалне сарадње и финансирања који стоје на располагању Европској унији. Обе земље су сагласне да даље сарађују у изради конкретних „Twinning" пројеката у циљу изградње капацитета неопходних за европске интеграције Републке Србије.
Кључне речи: Литванија Иван Мркић