gototopgototop
петак, 12. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет министра спољних послова Србије Ивана Мркића и министра спољних послова БиХ Златка Лагумџије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић-Лагумџија_1Пут ка Европској унији је заједнички проблем Србије и Босне и Херцеговине и оне на том путу треба да се "утркују" али и да се испомажу, оценили су данас шефови дипломатија двеју држава Иван Мркић и Златко Лагумџија.
„Данас сам имао велико задовољство да поздравим мог пријатеља министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџију и да са њим разговарам. Имали смо одвојене разговоре насамо, али и пленарно, са БиХ делегацијом. Прошли смо кроз разне теме. Желимо да што више тога произведемо јер смо на то навикли у последњих 8-9 месеци. Срели смо се већ 5 пута и то говори о односима какви јесу сада и какве желимо да створимо међусобно. Чињеница је да се наш председник видео са председником БиХ Радмановићем пре 2 дана као и да је наш премијер пре 2-3 дана био у Мостару. Овде, у Београд, долазио је председник Министарског савета господин Беванда, било је и много министарских сусрета, толико да не можемо да направимо тачан регистар. Наши односи су врло динамични и показују да желимо да створимо нешто што ће нас толико прожимати да на крају нећемо моћи једни без других.
И БиХ и Србија, опредељене су да иду у евроинтеграције, да постанемо чланице Европске уније! Сви знамо да ту има повременог храмања и мало застајкивања. Мој осећај је да ми нисмо баш увек најодговорнија страна, и о томе смо разговарали. Зна се да смо потписали меморандум о разумевању а сада идемо у имплементирање акционог плана о евроинтеграцијама. На ту тему опет ћемо имати састанке. У свим областима сарађујемо, Босна је наш врло важан привредни и политички партнер и јасно је да желимо да имамо најбоље могуће односе", поручио је после разговора са колегом из БиХ, министар спољних послова Србије Иван Мркић.
"Србија и БиХ једна другој желе што бржи пут ка ЕУ", рекао је Лагумџија.
Он је додао да две земље треба да се окрену себи а затим једна другој "тако што ће се тркати ка Бриселу".
Мркић је на то додао да Србија и БиХ у процесу евроинтеграција треба не само да се тркају, већ и да се испомажу.