gototopgototop
петак, 22. март 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Заседање Савета безбедности УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
slika unУ Њујорку је нешто после 15 сати почела седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена Косову, на којој ће се расправљати о редовном извештају генералног секретара УН Бан Ки Муна о стању у покрајини.
На седници учествује премијер Србије Ивица Дачић, а присуствује и шеф српске дипломатије Иван Мркић.
Такође, седници присуствује премијер привремених институција у Приштини, Хашим Тачи.
Генерални секретар Бан Ки Мун је у редовном тромесечном извештају о Косову истакао да је у претходном периоду постигнут значајан корак напред подизањем дијалога Београда и Приштине на виши политички ниво, али је косовске власти позвао да одлучно реагују на изражавање нетрпељивости према Србима, попут инцидента током прославе православног Божића.
Генерални секретар УН истакао је да, иако постоје још многа нерешена тешка питања, обнављање преговора представља снажан сигнал да се обе стране залажу за миран дијалог и превазилажење терета прошлог сукоба.
Када је реч о ситуацији у северној Митровици, он је истакао да је потребно координисано деловање и пажња, како би се сва тешка питања решила добронамерно и тако избегле даље тензије.
Генерални секретар је указао, да су, поред политичког процеса на високом нивоу, важни и одрживи напори да се унапреди помирење и повећа поверење медју заједницама на Косову.
Седница Савета безбедности УН требало је првобитно да буде одржана 22. фебруара, али је због наставка дијалога измедју Београда и Приштине померена за месец дана.
Кључне речи: Иван Мркић УН