gototopgototop
ponedeljak, 11. februar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića sa ambasadorom Japana u Beogradu, Tošio Cunozakijem, 11. februara 2013. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - CunozakiMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana u Beogradu Tošio Cunozakija.

Ministar Mrkić zahvalio se ambasadoru Cunozakiju na izuzetnom ličnom zalaganju, koje je, tokom svog mandata u Beogradu, uložio u sveobuhvatni razvoj odnosa i saradnje između Srbije i Japana. Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadoru Cunozakiju jer je za vreme njegovog mandata Japan po prvi put Srbiji odobrio kredit, po preferencijalnim uslovima, neuporedivo povoljnijim od tržišnih, za potrebe termoelektrane ''Nikola Tesla''. Dobijena sredstva omogućila su sprovodjenje investicionog projekta koji će obezbediti višestruku korist za Republiku Srbiju, kako u pogledu zaštite životne sredine, tako i otvaranja novih radnih mesta. U vreme službovanja Cunozakija u Beogradu, ukinute su i vize za naše građane koji posećuju Japan. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je ambasadora Cunozakija Ordenom srpske zastave drugog stepena, uvažavajući njegov doprinos odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje.

Ambasador Cunozaki naglasio je da su dobri odnosi Japana i Srbije značajno unapređeni zalaganjem obe strane. Posebno je istakao zahvalnost naroda i Vlade Japana narodu i Vladi Srbije na pomoći i saosećajnosti posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija, koji su Japan pogodili marta 2011. godine. Rekao je da iz Srbije nosi divne uspomene, a posebno je zahvalan na visokom priznanju i Ordenu kojim ga je odlikovao predsednik Tomislav Nikolić. Naglasio je veliki značaj koji je unapređenju odnosa dalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ministar Ivan Mrkić lično, kao veliki prijatelj japanskog naroda i prvi ambasador Srbije u Japanu.