gototopgototop
utorak, 05. februar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odluka Vlade Republike Srbije o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usvojenoj 4. februara 2013. godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vlada Republike Srbije, na predlog ministra spoljnih poslova, usvojila je odluku o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na sednici održanoj 4. februara 2013. godine.

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili su diplomatske odnose 21. marta 2007. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su federacija sedam emirata, formirana 1971. godine, ujedinjenjem Abu Dabija, Dubajia, Šardze, Ras ul Hajme, Fudzerje, Adzmana i Um ul Kuvaina. Na čelu se nalazi predsednik, koji je ujedno i vladar Abu Dabija.

Odluka o otvaranju Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima rezultat je zajedničke vizije Beograda i Abu Dabija o potrebi jačanja međusobnih veza, političke i pre svega ekonomske saradnje.

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati prepoznali su potencijale razvoja ekonomskih odnosa, i u planu su značajni investicioni projekti, posebno u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i u vojno-ekonomskoj saradnji.

Do sada su diplomatski odnosi Beograda i Abu Dabija funkcionisali na nerezidencijalnoj osnovi, preko ambasade RS u Kairu, odnosno Ambasade UAE u Rimu.