gototopgototop
среда, 03. октобар 2012. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Под председавањем Србије започело са радом Педесето јубиларно заседање Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину у Женеви
+ larger fontnormal font- Smaller font
Педесето јубиларно заседање Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину (WИПО), специјализоване агенције Уједињених нација, отворио је Стални представник Мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, амбасадор Угљеша Звекић, у Женеви, 1. октобра 2012. године.

Република Србија је 2011. године изабрана за председавајућег Генералне скупштине WИПО-а са мандатом од две године, што је први пут да представник једне земље из Југоисточне Европе обавља ову високу дужност. Овим чином потврђен је углед, као и видљиво, активно и цењено учешће Републике Србије у Уједињеним нацијама. Томе је свакако допринела и деведесет година дуга традиција Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

У иступању, којим је Генерална скупштина WИПО започела рад, Стални представник Републике Србије позвао је учеснике да посебно пажњу посвете следећим важним питањима.

Потребно је, пре свега, да се постигне сагласност о стратешким циљевима и начинима политичког ангажмана у области унапређења иновација и заштите интелектуалне својине. Иновације су најснажнији покретач и показатељ степена и квалитета развоја савременог глобалног друштва. То се односи како на обим иновација тако и на иновацијску ефикасност, која је велика шанса за средње и мање развијене земље, међу којима је и Србија. Отуда значај политике иновација, образовања и научног развоја.

Требало би поспешити рад на доношењу међународно-правних инструмената (конвенција, уговора) којима се подстичу, штите и користе резултати креативног рада. Усвајање Пекиншког споразума о правима интерпретатора, средином ове године, је од историјског значаја. Стални представник Републике Србије позвао је на убрзање рада на изради конвенције о правима лица са оштећеним видом, уз уверење, да ће бити усвојена средином 2013. године.

У раду Генералне скупштине Светске организације за интелектуалну својину, која траје до 9. октобра, учествују делегације више од 180 држава чланица, бројне међународне и невладине организације, као и посматрачи из приватног сектора.

Истовремено, биће одржана заседања генералних скупштина посебних међународних уговора и аранжмана из области патената, дизајна, географског порекла и друго.