gototopgototop
utorak, 18. septembar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak MSP I. Mrkića sa zamenikom ministra inostranih poslova Japana R. Jamaneom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Jamane_1Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić sastao se danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Japana Rjuđi Jamaneom.

Tokom susreta izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srbije i Japana i postignuto je puno saglasje o nastavku unapređenja bilateralnih odnosa na svim poljima, posebno u privredi.

Ministar Mrkić izrazio je punu zahvalnost za pomoć koju je Japan do sada pružao Republici Srbiji, posebno za izuzetno povoljan jenski kredit koji je dodeljen za projekat odsumporavanja dimnih gasova Termoelektrane Nikola Tesla. MSP Mrkić istakao je posebno zadovoljstvo najavom da japanska strana razmatra pružanje još jednog kredita za projekat tretmana otpadnih voda u Beogradu.

Zamenik ministra inostranih poslova Japana preneo je uveravanja da će njegova zemlja i ubuduće nastaviti da pruža pomoć Republici Srbiji, za koju se nada da će doprineti povećanju stope zaposlenosti i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Ministar Mrkić izrazio je posebno zadovoljstvo što je ova poseta ostvarena u periodu kada se obeležava 130 godina od uspostavljanja međudržavnih odnosa dve zemlje, koji su započeli razmenom pisama kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Međija, a tokom današnjeg razgovora ministar Mrkić se u više navrata osvrnuo i na lična pozitivna iskustva koja je imao tokom službovanja u Tokiju.