gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja
Arhiva saopštenja iz 2011. godine
MSP: USPOSTAVLjANjE DIPLOMATSKIH ODNOSA R.SRBIJE I SULTANATA BRUNEJ Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
četvrtak, 15. decembar 2011.

Republika Srbija i Sultanat Brunej formalno su uspostavili diplomatske odnose 5.decembra 2011. godine potpisivanjem Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa, koju su u Njujorku potpisali stalni predstavnici Srbije i Bruneja pri UN, ambasadori Feodor Starčević i Latif Tuah.

Opširnije...
 
MSP: USPOSTAVLjANjE DIPLOMATSKIH ODNOSA R.SRBIJE I KRALjEVINE BUTAN Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 09. decembar 2011.

U Njujorku su 9. decembra 2011. godine, potpisivanjem Zajedničkog saopštenja od strane stalnih predstavnika dveju država pri UN ambasadorâ Feodora Starčevića i Latu Vanguča, uspostavljeni diplomatski odnosi između Republike Srbije i Kraljevine Butan.

Opširnije...
 
MSP: UPAD DEMONSTRANATA U AMBASADU VELIKE BRITANIJE U TEHERANU Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
subota, 03. decembar 2011.

REPUBLIKA SRBIJA 
MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA 
03. decembar 2011.

Uvažavajući norme i principe međunarodnog prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa zabrinutošću je primilo vest o upadu demonstranata u Ambasadu Velike Britanije u Teheranu, prvenstveno imajući u vidu da takav akt narušava odredbe Bečke konvencije koje garantuju nepovredivost diplomatske misije i njenog dostojanstva.

Osudjujući ovaj akt, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava uverenje da će Iran, u svojstvu zemlje domaćina, a u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, primereno reagovati i obezbediti potpunu zaštitu svih diplomatsko-konzularnih misija.

Opširnije...
 
MSP: ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM ODREDjIVANJA GRANIČNIH PRELAZA IZMEDjU R. SRBIJE I R. CRNE GORE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 23. septembar 2011.
Beograd, MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, 23. septembar 2011. - Juče je u Podgorici održana Druga sednica Komisije Vlade Crne Gore za određivanje graničnih prelaza i utvrđivanje režima pograničnog saobraćaja sa susednim državama i Delegacije Vlade Republike Srbije za vođenje pregovora o utvrđivanju protezanja državne granice i zaključivanje sporazuma o određivanju graničnih prelaza između Republike Srbije i Crne Gore.
Na sastanku su usaglašeni i parafirani sporazumi o određivanju graničnih prelaza u međunarodnom drumskom i železničkom saobraćaju i sporazum o regulisanju režima pograničnog saobraćaja.
Takođe, načelno su usaglašeni i sporazumi o određivanju graničnih prelaza u pograničnom saobraćaju.
Bitni elementi predmetnlh sporazuma o graničnim prelazima u međunarodnom i pograničnom saobraćaju su: kategorizacija graničnih prelaza; rad inspekcijskih službi; utvrđivanje granačnih prelaza preko kojih se odvija promet putnika, putnika i roba; promet roba koje podležu inspekcijskoj kontroli i na koju se plaća akciza.
Sporazumima je utvrđena mogućnost da se granične kontrole mogu obavljati na zajedničkim lokacijama, u cilju racionalnosti i efikasnosti.
Takođe, sporazumima o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, utvrđeni su uslovi za prelazak zajedničke državne granice stanovnika pograničnog područja i njihov boravak, kako bi im se olakšalo rešavanje njihovih svakodnevnih životnih pitanja, pojednostavljenje procedure prelaženja državne granice, kao i mogućnost kada postoje posebni razlozi imajući u vidu lokalne okolnosti, omogućavanje prelaženja državne granice pograničnom stanovništvu, na mestlma koja nisu određena kao granični prelazi i van utvrđenog radnog vremena graničnog prelaza, uz odgovorajuće odobrenje.
Nakon sprovođenja utvrđenih procedura, u skladu sa nacionalnim 2akonodavstvom o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora strana ugovornica, organizovaće se potpisivanje sporazuma.
Potpisivanje i implementacija ovih sporazuma dodatno će doprinieti razvoju saradnje i ukupnim odnosima između dve države i omogućiti njihovo brže uključivanje u evropske integracije.
Razgovori delegacija su protekli u prijateljskoj atmosferi, međusobnom razumevanju i uvažavanju.
Delegaciju Srbije je predvodio Zdravko Ponoš, pomoćnik ministra spoljnjih poslova a crnogorsku Delegaciju je predvodio Milan Paunović, predsednik Komisije.
Opširnije...
 
MSP: V. JEREMIĆ SE SASTAO SA POMOĆNIKOM AMERIČKOG DRŽAVNOG SEKRETARA ZA EVROPSKA I EVROAZIJSKA PITANjA FILIPOM GORDONOM Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 15. jun 2011.
Beograd, MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, 15. jun 2011. - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić sastao se danas u Beogradu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Gordonom.

Tokom razgovora najviše pažnje je posvećeno bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i nastavku saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta.

Ministar Jeremić je upoznao svog sagovornika o zahtevu Srbije za sprovođenje međunarodne krivične istrage povodom navoda iz izveštaja Dika Marija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje bi omogućilo da ona bude sprovedena pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

 

Opširnije...
 
MSP: REVIDIRANjE PREPORUKE O IZBEGAVANjU PUTOVANjA U EGIPAT Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 27. april 2011.
Beograd, MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, 27. april 2011. - Imajući u vidu generalni trend smirivanja političkih tenzija i stabilizacije prilika na unutrašnjem planu u Egiptu, uključujući i bezbednosni aspekt, Ministarstvo spoljnih poslova procenjuje da ne postoje razlozi za dalje zadržavanje preporuke o izbegavanju putovanja u turističke svrhe za lokacije koje se nalaze na Crvenom moru, dok bi još uvek bila aktuelna preporuka o izbegavanju putovanja u velike urbane centre i Gornji Egipat.

 

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>