gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja
Arhiva saopštenja iz 2010. godine
MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUK JEREMIĆ BORAVIĆE DANAS I SUTRA U MOSKVI, GDE ĆE UČESTVOVATI U RADU DEVETOG ZASEDANjA MEDjUVLADINOG KOMITETA ZA TRGOVINU, EKONOMSKU I NAUČNO-TEHNIČKU SARADNjU REPUBLIKE SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 27. oktobar 2010.
Beograd, MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE, 27 oktobar 2010 - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić boraviće danas i sutra u Moskvi, gde će učestvovati u radu devetog zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Republike Srbije i Ruske Federacije.

Tokom boravka u Moskvi, ministar Jeremić će se sastati i sa specijalnim predstavnikom predsednika Ruske Federacije Georgijem Poltavčenkom, kao i sa predsednikom Komiteta za spoljne poslove Državne dume Konstantinom Kosačevim.

Ključne reči: Vuk Jeremić
Opširnije...
 
SRBIJA PODNELA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN REZOLUCIJU KOJOM SE PREDLAŽE ZAKLjUČAK U VEZI SA SAVETODAVNIM MIŠLjENjEM MEDjUNARODNOG SUDA PRAVDE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 28. jul 2010.

REPUBLIKE SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA
Beograd, 28 jul 2010.

Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama podnela je danas Generalnoj skupštini Rezoluciju kojom se tom telu predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Imajući u vidu da Međunarodni sud pravde nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.
Takođe, Rezolucija Republike Srbije sadrži poziv da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja.

Rezolucija je podneta nakon što su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić otputovao je danas u Njujork, gde će sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Ministar Jeremić će svojim sagovornicima preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstaviti dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Ministar Jeremić će, takođe, održati i niz konsultacija u cilju pripreme za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je zakazana za iduću nedelju.

**** originalni tekst Rezolucije Republike Srbije****

u vezi sa tačkom 77. dnevnog reda 64. zasedanja Generalne skupštine:
„Zahtev da Međunarodni sud pravde donese savetodavno mišljenje o tome
da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa
međunarodnim pravom"

Generalna skupština,
Rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija,
Imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija,
Podsećajući na svoju rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008,
Svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije,
Vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. Prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. Poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. Odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: „Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom."

Opširnije...
 
NOVA STRATEGIJA PARTNERSTVA POTPISANA IZMEDJU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINjENIH NACIJA Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 25. jun 2010.
Beograd, 25 jun 2010 - Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji, koju zastupa stalni koordinator UN u Srbiji g. William S. Infante i Vlada Srbije, koju zastupa ministar spoljnih poslova Republike Serbije Vuk Jeremić, potpisali su novu petogodišnju Strategiju partnerstva za Srbiju. Strategija predviđa ulaganje 250 miliona USD kroz realizaciju programa i projekata u periodu od 2011. do 2015. godinem, koje će zajednički koncipirati Vlada i drugi partneri.

Petogodišnja Strategija podržaće napore Republike Srbije u procesu evropskih integracija. Strategija je izrađena u dogovoru sa ministarstvima i agencijama Vlade Srbije, predstavnicima građanskog društva i drugim partnerima, i usmerena je na tri ključne oblasti:
• odgovorno upravljanje,
• održivi razvoj i socijalnu inkluziju, i
• regionalnu stabilnost i saradnju.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da "strategija označava početak nove ere u saradnji između Vlade i naroda Srbije i Ujedinjenih nacija".

Svi programi i projekti planirani u okviru nove Strategije temelje se na pet osnovnih načela koja definišu globalne interese Ujedinjenih nacija: rodna ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije po osnovu pola, održivost životne sredine, zaštita ljudskih prava, razvoj kapaciteta i upravljanje zasnovano na rezultatima. Ovo su osnovni principi Milenijumskih ciljeva razvoja.

"Ponosni smo što Vlada Srbije u nama vidi pouzdanog partnera dostojnog poverenja. Strategija će se oslanjati na iskustvo i ekspertizu više od 24 rezidentne i nerezidentne agencije koje će pružati stručne savete za formulisanje politike na državnom nivou i izgradnju kapaciteta, ostvariti konkretne rezultate, i učvrstiti poziciju Srbije kao regionalnog lidera", izjavio je g. Infante.

Opširnije...
 
MSP RS IZRAŽAVA SAUČEŠĆE POVODOM NAPADA NA FLOTU KA POJASU GAZE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
utorak, 01. jun 2010.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava iskreno saučešće porodicama civila koji su nastradali tokom jučerašnjeg dana u napadu na flotu koja je prenosila humanitarnu pomoć ka pojasu Gaze.

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova podržava sve zahteve, pre svega zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, za hitnom, nepristrasnom, verodostojnom i transparentom istragom u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministarstvo spoljnih poslova osuđuje prekomernu upotrebu sile koja je dovela do žrtava među civilima i poziva na uzdržanost i poštovanje međunarodnog prava kako bi se stvorili preduslovi da se na miroljubiv način pronađe rešenje za sadašnje neodrživo stanje blokade područja Gaze koje pogađa nedužno stanovništvo.

 

01.jun 2010.

Opširnije...
 
SEDNICA KOMISIJE ZA GRANICU IZMEDjU RS I BIH Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 10. maj 2010.

Međudržavna diplomatska komisija za državnu granicu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE

Dana 10. maja 2010. godine, u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, održana je Četrnaesta sednica Međudržavne diplomatske komisije za državnu granicu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, čime je označen nastavak pregovora o pitanju granice između dve države, posle četvorogodišnjeg prekida u radu te komisije, osnovane 2001. godine.

Šefovi delegacija, pomoćnik ministra spoljnih poslova i šef sektora za bilateralnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Zdravko Ponoš i predsedavajuća Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, Slavica Vučić, izrazili su zadovoljstvo što je Komisija nastavila sa radom i naglasili spremnost obe strane da nastave rad na rešavanju pitanja granice.

Na sednici je bilo reči o rezultatima dosadašnjeg rada Komisije i o načinu na koji će Komisija dalje raditi. Takođe, na sednici su razmatrani načini dalje saradnje i dogovoreno je da se sledeća sednica Međudržavne diplomatske komisije održi krajem juna u Beogradu.

Opširnije...
 
UTVRDjIVANjE GRANIČNE LINIJE IZMEDjU RS I R. HRVATSKE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
četvrtak, 29. april 2010.

Međudržavna diplomatska komisija za identifikaciju - utvrđivanje granične linije i pripremu ugovora o državnoj granici između Republike Srbije i Republike Hrvatske

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE

Dana 29. aprila 2010. godine, u Ministarstvu inostarnih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske održana je Šesta sednica Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju - utvrđivanje granične linije i pripremu ugovora o državnoj granici između Republike Srbije i Republike Hrvatske, čime je označen nastavak pregovora o pitanju granice između dve države, posle sedmogodišnjeg prekida u radu te komisije, osnovane 2001. godine.

Šefovi dslegacija, pomoćnik ministra spoljnih poslova i šef sektora za bilateralnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Zdravko Ponoš i državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu inostranih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske dr Davor Božinović, izrazili su zadovoljstvo što je Komisija nastavila sa radom i naglasili spremnost prisutnu kod obe strane da rad na rešavanju pitanja granice bude nastavljen.

Na sednici je bilo reči o rezultatima dosadašnjeg rada Komisije i o načinu na koji će Komisija dalje da radi. Pored toga, članovi Komisije razmotrili su aktuelno stanje na granici, koje su u bezbednosnom delu ocenili dobrim. Takođe, na sednici su razmatrani načini dalje saradnje, kada je reč o pograničnom saobraćaju i graničnim prelazima.

Zagreb, 29. aprila 2010. godine.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>