gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
utorak, 19. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić i Lavrov: "Dalji razvoj saradnje u svim oblastima"
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-lavrov-B-AP-Photo-Ivan-SekretarevPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u Moskvi u delegaciji predsednika Republike Aleksandra Vučića, susreo se danas sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije ocenili su da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da se saradnja razvija u svim pravcima. Ministar Dačić je naglasio da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

Dvojica ministara su izrazila zadovoljstvo zbog dostignute dinamike susreta na visokom i najvišem nivou. Šef srpske diplomatije je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. On je dodao da je za Srbiju od velikog značaja da sa Rusijom nastavi redovno da razmenjuje informacije i usklađuje aktivnosti u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova i Metohije.

Ministar Dačić je dodao da će u narednom periodu Srbija usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, kako bi bile iskorišćene pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

Ministri Dačić i Lavrov razgovarali su i o obeležavanju 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Ruske Federacije sledeće godine kada je planirano i da ministar Lavrov poseti Beograd.